Woensdag 22 januari 2020, 20.00 uur Kulturhus Holten

Thema : “De kunst om klein te bouwen”

Ben Feringa - april 2017 05.png

 

 

 

 

 

 

Professor Dr. B.L. (Ben) Feringa,
hoogleraar Organische Chemie en Nanowetenschappen
aan de Rijks Universiteit Groningen

Prof. Feringa, is hoogleraar aan de Universiteit van Groningen, waar hij werkt aan de “Faculty for Science en Engineering”, met als specialismen: Organische Chemie en Nanowetenschappen.

In 2016 ontving Professor Feringa samen met twee buitenlandse collega’s de prestigieuze Nobelprijs voor zijn werk op het gebied van moleculaire nanomachines.

In 2011 slaagde de groep onder Prof. Feringa er als ‘s werelds eerste in moleculaire motoren te synthetiseren (nanomachines) die onder invloed van ultraviolet licht actief worden. Wereldwijd wordt dit beschouwd als een van de hoogtepunten van de moderne  scheikunde. Met zijn onderzoeksgroep was  Prof. Feringa erin geslaagd om een ‘nano-auto’ te ontwikkelen, een molecuul dat over een metaaloppervlak kan bewegen. Het minuscule voertuig bestaat uit één langwerpig molecuul met aan de vier uithoeken moleculaire motoren die als wielen fungeren. Via een rastertunnelmicroscoop kon het systeem in beeld gebracht worden en kon de beweging worden gevolgd. In tien stappen legde het voertuig een afstand af van ongeveer zes nanometer in een min of meer rechte lijn. Talloze toepassingen worden daarmee in de toekomst mogelijk, zoals de afgifte van medicijnen in het lichaam (target medication) en het op molecuul niveau in een zeer vroeg stadium detecteren van ziektehaarden en/of weefselveranderingen, een fascinerende toekomst in onder meer de geneeskunde zowel diagnostisch, therapeutisch en curatief.

Prachtige interview met Prof. Feringa:

https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2016/feringa/interview/

Verder lezenswaardig:

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nobelprijswinnaar-feringa-komt-met-nieuw-onderzoek-nanospiertjes-tillen-snippertje-papier-op~b7598a0e/