Woensdag 21 december 2022 – 20.00 uur

Kulturhus Holten, Reggeborgh zaal

Professor Dr. Ewine van Dishoeck

 

 

Hoogleraar Astrofysica Universiteit Leiden

 

Bouwstenen voor leven in de ruimte, kan het?

Inleiding

Professor Ewine van Dishoeck doet onderzoek naar moleculen in de ruimte. Ze is wereldberoemd geworden met haar pionierswerk. Momenteel is de speurtocht naar water en de waterkringloop in de ruimte haar passie. Die zal antwoord geven op vragen als: waar komt het water in onze rivieren vandaan? En: kan er leven zijn op andere planeten, of zelfs buiten ons zonnestelsel?“ Vroeger dachten astronomen: als er ergens water is, dan moet er wel leven zijn. Nu zijn we veel voorzichtiger, gelukkig maar. Wat we nu denken is dat er op zijn minst een combinatie van een aantal chemische ‘vingerafdrukken’ moet zijn. En dan nog blijft de vraag staan of we zo
überhaupt kunnen bepalen of er ergens leven is of niet.

Haar onderzoek houdt zich bezig met de ruimten tussen de sterren. Eigenlijk weten we pas net iets meer dan 100 jaar dat die ruimte niet leeg is, maar gevuld is met een heel erg ijl gas.  Er zijn twee redenen waarom deze interstellaire wolken heel interessant zijn. Ten eerste, omdat in die wolken nieuwe sterren en planeten gevormd worden. Het is dus de geboorteplaats van nieuwe sterren, vergelijkbaar met onze zon, en van planeten vergelijkbaar met de aarde of met bijvoorbeeld Jupiter. Ten tweede, omdat zo’n wolk een uniek chemisch laboratorium is, waarin de condities heel anders zijn dan in een normaal laboratorium op aarde.Uiteindelijk wil Professor van Dishoeck weten hoe planeten zoals onze aarde zijn ontstaan en of bouwstenen voor leven zoals water en organisch materiaal daarbij aanwezig zijn. Tot vijftien jaar geleden dachten we de ontstaansgeschiedenis van planeten te begrijpen op basis van de structuur van ons eigen zonnestelsel. Nu kijken wij daar anders tegen aan!

Professor van Dishoeck die intensief betrokken was bij de ontwikkeling van de nieuwste en grootste ruimte telescoop ooit – de James Webb Telescoop – zal ons een inblik geven op de nieuwste kennis en ervaring op het gebied van het heelal!!

Of kijk op You Tube naar onderstaande film!

 

Reserveer hier uw kaarten.