Woensdag 13 februari 2019

Theaterzaal Kulturhus Holten

Thema: Stamcellen en stamceltechnologie

Prof.Dr. Christine Mummery is hoogleraar Ontwikkelingsbiologie en Hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie aan de Leids Universitaire Medisch Centrum

Na haar studie natuurkunde voert zij aan de Universiteit van Londen een promotieonderzoek uit op het terrein van de biofysica. Haar onderzoek richtte zich daarna aan het Hubrecht Instituut in Utrecht vooral op embryonale stamcellen waarin zij groei en differentiatie in de vroege ontwikkeling bestudeerde. In mei 2008 kwam zij met haar groep naar het LUMC waar sindsdien het onderzoek aan menselijke stamcellen van patiënten en hart- en vaatziekte cellijnen wordt voortgezet.

Zij is thans Editor in Chief van het gezaghebbende tijdschrift:  Stem Cell Reports, lid van de Koninklijk Academie voor de Wetenschap (KNAW) en zij heeft zitting in een aantal wetenschappelijke advies organen. Daarnaast heeft zij verschillende bestuursfuncties.

Professor Mummery gaat in op de huidige en toekomstige rol, die stamcellen kunnen hebben op het herstel van beschadigde weefsels (regeneratieve geneeskunde). Daarnaast zal zij stil staan bij de toekomstige perspectieven die het onderzoek aan stamcellen kan hebben aan de hand van een aantal doorbraken die met stamcel technologie recentelijk zijn verwezenlijkt, zoals behandeling van ouderdomsblindheid, ziektes als Parkinson en diabetes en de spraakmakende inzet van stamcellen als alternatief voor dierproeven en “personalized medicone”.

De bijeenkomst zal voor iedereen op een begrijpelijk niveau plaatsvinden, zonder dat daarbij ingeboet wordt aan het wetenschappelijke en educatieve karakter. In de aansluitende plenaire discussie zal ruim tijd worden gegeven verder vragen te stellen.

Literatuur om te raadplegen:

https://www.biomaatschappij.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/06/BWM_Stamcellen_72dpi.pdf

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-beloften-van-stamcellen/

Hieronder de link naar de presentatie van Professor Mummery:

(het onderstaande bestand is heel groot het opent automatisch, even geduld na het aanklikken)

Downloaden (PDF, 78.15MB)