Woensdag 16 oktober 2019, 20.00 uur Kulturhus Holten

Thema : Nanotechnologie, ‘experimenteren op chipformaat’

 

Berg, Prof. dr. ir. A. van den (Albert)

Prof. Dr. ir Albert van den Berg, Directeur Instituut voor Nanotechnologie Universiteit Twente

Het onderzoek van Albert van den Berg richt zich op het bestuderen van vloeistoffen op micro- en nanoschaal en toepassen van deze kennis op biomedisch en duurzaamheidsgebieden. Daarnaast houdt Van den Berg zich bezig met de beweging van vloeistoffen in kanalen op micro- of nanometerschaal en doet hij onderzoek naar de vroege detectie van kanker met behulp van lab-on-chipsystemen.

In deze bijeenkomst gaat het over nanotechnologie en de toekomstige praktische toepassingen daarvan. Een voorbeeld daarvan is het kweken van levende menselijke cellen en weefsels buiten het lichaam in ‘organs-on-chips’: kleine compartimentjes op een siliciumchip, waarin de omstandigheden in het lichaam worden nagebootst. Zo kan dan het effect van medicijnen op dat orgaan gemeten worden. Daarnaast maken wij kennis met ‘lab-on-a-chip’ waarbij verschillende laboratorium testen bij elkaar worden gebracht op één chip. Met één druppeltje bloed wordt zo inzicht verkregen over de gezondheid van een persoon. Ook kan het resultaat gemeten worden van een medische behandeling. 

En natuurlijk heeft u ook gelezen over de volgende duurzaamheidsdiscussie: ‘Gaat een eencellig algje ons verlossen van het klimaatprobleem? Volgens professor Albert van den Berg van de Universiteit Twente zou het zomaar eens kunnen. Het piepkleine eencellige diertje, dat massaal in onze oceanen voorkomt, zet CO2 op grote schaal om in kalk’.

Kortom, het wordt een bijzondere bijeenkomst waarin de laatste ontwikkelingen de revue zullen passeren.