Woensdag 19 april 2023- 20.00 uur

Kulturhus Holten, Reggeborgh zaal

Professor dr. Jan Hoeijmakers,

Hoogleraar moleculaire biologie,Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

Titel: “Veroudering: wat is dat en wat kan ik er aan doen?”

of :

“Help, ik word oud”

Een groot deel van onze cellen inclusief het DNA met alle erfelijke informatie, kan zich vernieuwen door te delen, maar bij veel organen gebeurt het heel langszaam of niet, zoals het brein. Echter het DNA is ookvoortdurend onderhevig aan beschadiging, door bijvoorbeeld straling of stoffen in voeding, maar ook door onze eigen ademhaling, waarbij zuurstofradicalen vrijkomen. De meeste beschadigingen kunnen cellen zelf tijdig herstellen, maar sommige beschadigingen niet. En zo hopen DNA schades zich in de loop van de tijd steeds meer op en worden de cellen steeds iets minder “gezond” of kunnen ontsporen en kanker veroorzaken. We hebben gevonden dat toenemende DNA schade ook de hoofdoorzaak is van het verouderingsproces.

Professor Hoeijmakers heeft baanbrekend onderzoek verricht naar het mechanisme van DNA-reparatie. Hij heeft daarbij ontdekt, dat bepaalde dieetrestricties leiden tot minder DNA-schade en daarmee vertraagde veroudering. Het onderzoek heeft nieuwe effectieve mogelijkheden geopend voor voedingsinterventies bij kinderen, die lijden aan zeldzame erfelijke reparatiedefecten, waardoor ze snel verouderen. Momenteel doen Hoeijmakers en zijn team onderzoek naar preventie van veel ouderdom-gerelateerde ziekten bij normale mensen, waaronder neurodegeneratie als bij Alzheimer en Parkinson.

En hoewel wij allemaal voortdurend “ouder” worden, geeft het onderzoek van Professor Hoeijmakers aan, dat wij zelf een belangrijke rol kunnen spelen in de kwaliteit van het ouder worden.

Reserveer hier uw kaarten.