Professor dr. Jan Hoeijmakers,

Hoogleraar moleculaire biologie,Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dinsdag 15 februari 2022 – 20.00 uur – Grote zaal Kulturhus Holten – entree gratis

“lang leve het gen”- hoe komt het dat wij verouderen?

 

 

Inleiding

Chemische stoffen, bijvoorbeeld in voedsel of sigarettenrook en uv-straling in zonlicht beschadigen voortdurend ons DNA, dat de instructies voor alle biologische processen bevat, zoals celdeling, groei en ontwikkeling. Ondanks het feit, dat ons lichaam in staat is veel van die beschadigingen zelf te repareren, hopen zich toch geleidelijk beschadingen op, gaan cellen minder goed functioneren en ontstaan er fouten in de genetische DNA code. Professor Jan Hoeijmakers verbonden aan aan het Erasmus MC in Rotterdam, het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en het CECAD in Keulen, heeft gevonden dat ophoping van DNA schade de hoofdoorzaak is van het proces, dat wij als veroudering bestempelen.

Als het DNA beschadigt, dan leidt dat ertoe dat sommige processen niet meer zo goed kunnen verlopen, cellen doodgaan en niet meer vervangen worden en we “verouderen” en verouderingsziekten krijgen zoals Alzheimer, diabetes en hart-en vaatziekten. Maar we kunnen het verouderingsproces ook beinvloeden en daarmee gezond-oud-worden bevorderen.

Het ontrafelen van het menselijke verouderingsproces is iets dat wetenschappers al eeuwen bezig houdt. Het werk van Hoeijmakers en zijn team wordt wereldwijd als baanbrekend beschouwd!

Professor Hoeijmakers is lid van de KNAW en heeft voor zijn werk vele internationale wetenschappelijke onderscheidingen ontvangen. Een intrigerend onderwerp dat van belang is voor iedereen!!

 

Om direct tickets te bestellen klik hieronder:

https://kulturhusholten.nl/boeken/&event_id=81676&performance_id=232054/